fbpx

Je wil slapen maar het lukt niet

Herken jij dit ook? Je hebt een leuke avond gehad met goede gesprekken en laat deze conversaties in bed nog eens stuk voor stuk passeren. Of je hebt een belangrijke vergadering tot laat in de avond en ligt in bed te piekeren over dat laatste vraagstuk. Of misschien had je thuis een social media avond en kon je niet stoppen met instagrammen? Kortom, je had een drukke avond met veel indrukken en ervaringen. Maar de bedoeling is om snel in te slapen want de volgende dag staat er weer een druk programma op de agenda.

En dan begint het moeten slapen

Je ligt te woelen in je bed en lastige situaties en to do lijstjes passeren ineens de revue. ‘Reageerde ik vandaag wel goed op mijn manager?’ ‘Wat moet ik eigenlijk allemaal nog doen deze week?’ ‘Oja, en ik moet niet vergeten om de vakantie te boeken!’

Al jouw gedachten gaan van hot naar her en je kan de rust niet vinden. Je wil stoppen met denken en gewoon lekker slapen, maar jouw gedachten staan volop aan!

Een cooling down kan helpen

En dan bedoel ik niet een cooling down zoals na het sporten. Alhoewel je best wat rustige oefeningen daarvan kunt meenemen in de cooling down aan het eind van de dag. Ik bedoel een cooling down om de dag af te bouwen en toe te werken naar het moment van slapen.

De dag afbouwen met een cooling down voor lichaam en geest helpt om:

  • Tot rust te komen
  • Gedachten te ordenen
  • Gebeurtenissen van overdag te verwerken
  • Beter in te slapen
  • Beter door te slapen

Zo ziet een cooling down voor het slapen er uit

Doe 1 uur- 1,5 voor het slapen gaan geen intensieve dingen meer. Bouw je dag af door niet meer te veel op je telefoon te kijken of social media te checken. Dim de lichten iets, steek een kaarsje aan en doe iets rustigs. Jouw brein gaat dan leren dat het tijd wordt om te gaan slapen. Je slaapdruk neemt toe en je arousel (het ‘aan’ staan van lichaam en geest, jouw activatietoestand) neemt langzaam af. Als je dagelijks een cooling down doet train je je brein vanzelf wanneer en hoe het moet gaan slapen. Zonder dat je de slaap zelf krampachtig hoeft af te dwingen. Je slaapdruk gaat het in de avond vanzelf winnen van je arousel!

Wat kun je doen om beter te slapen?

Misschien vind je het fijn om te lezen, jezelf te verzorgen (douchen, insmeren met body lotion, massage enz), een kleine wandeling te maken, te mediteren, een spelletje te spelen of te fröbelen. Het is af te raden om een spannende film te kijken, studieboeken te lezen, een lastig gesprek te starten of intensief te sporten voor het slapen gaan.

Ook is het verstandig om geen (alcoholische) dranken meer te nemen of te gaan snacken. Neem vooral geen chocolade, koffie en groene thee want dit zijn oppeppers en kunnen je (te) actief maken. Rust voor lichaam en geest is waar je naar zoekt!

Dus als je weer eens tot laat een vergadering hebt, ga dan niet meteen bij thuiskomst naar bed. Zorg eerst voor een cooling down, zodat je tot rust komt en je daarna vanzelf inslaapt als een roosje.

Ervaar jij slaapproblemen? Heb je moeite met inslapen, doorslapen of vroeg wakker worden?

Doe onze slaap workshop of een op een leefstijlcoaching en leer alles over; slaapritme, circadiaans ritme, slaap hygiëne adviezen, slaapdruk, arousel, mindset en slaaprestrictie. Slaaptherapeut Neeltje Swarte geeft direct inzichten in factoren die jouw slaap belemmeren. Ook krijg je praktische slaapoefeningen mee om beter in slaap te komen en om beter door te kunnen slapen. Je gaat naar huis met jouw eigen veranderplan en stap voor stap naar een betere slaap! Wil mee doen met onze wekelijkse health challenges volg on op facebook en instagram.