fbpx

Pijn door stress

AUW! Opnieuw wakker worden met zeurende pijn in mijn nek. Dit ging zo’n 9 jaar geleden weken zo. Ik was zelfs bang dat ik een tumor in mijn schouder had. Snel prikkelbaar, zeg maar gerust een kort lontje. En alles wat mis ging lag aan de hele wereld, behalve aan mijzelf. Mijn zoontjes waren in die tijd 1 en 3. Ik had een baan waarin ik 60 uur in de week probeerde te proppen. Alles moest perfect. Een druk sociaal leven. Elke avond aan de wijn. Films van vroeger die me meer deden dan ik wilde toegeven. Twintig kilo te zwaar. En voor een huwelijk van net 3 maanden, liep het allesbehalve zoals je zou verwachten na een volmondig  “ja in voor en tegen spoed, tot de dood ons scheidt.” Een burn-out door langdurige stress met als gevolg chronische pijn lag op de loer.

Het missen van signalen

Het huwelijk heeft het overleefd. Toen ik op een moment in die periode bij de vraag “hoe gaat het?” alleen nog maar in tranen uit kon barsten, wist ik het. Dit gaat de verkeerde kant op. Ik had alle signalen gemist. En nog lag het aan de hele wereld. Aan de relatie mijn moeder, aan mijn man die te weinig deed, aan de kinderen die niet luisterden, aan de reorganisatie binnen het bedrijf waar ik werkzaam was. Laat ik zeggen dat naar binnen kijken niet mijn sterkste kant was. Behoorlijk reactief en hoge mate van zelfmedelijden. Gelukkig had ik een manager die zei: “jij meldt je de komende 2 weken ziek. Werk aan jezelf. Doe de helft van wat je normaal doet. Je kan niet je hele leven een marathon blijven rennen, dat overleeft niemand.” Ook ga je leren loslaten. Naast de helft doen, raadde hij mij “The 7 habits of highly effective people” van Stephen R. Covey te gaan lezen en vooral ook toe te passen. Dit was stap 1.

Keerpunt van stress naar ontspanning

Het keerpunt was toen ik huilend bij vriendinnen op de stoep stond om te klagen over wat mijn nieuwe echtgenoot allemaal niet goed deed, een bijzonder dierbare vriendin zei: ”Lau, weet jij eigenlijk wel dat je een enorme control freak bent? Het zou goed voor je zijn om wat van die eigenschappen van Jasper (de man) over te nemen en ruimte voor jezelf te creëren.” Dit is waar het om ging. Ik moest zaken veranderen en iemand moest mij een spiegel voor houden om tot inzicht te komen. Alleen op die manier kon ik mij bewust worden van mijn eigen aandeel in het geheel. Aan een vriendin die mee zou hebben geklaagd over dat mannen allemaal luie wezens zijn en aan zichzelf denken, had ik werkelijk niets gehad. Louter het risico dat deze hele periode daadwerkelijk zou eindigen in een scheiding met nog meer stress.

Een reis naar binnen

Om te duurzaam te veranderen is een reis naar binnen noodzakelijk. Geen zelfmedelijden of schuld buiten jezelf leggen. Je kan het verleden niet veranderen, maar wel proberen te begrijpen of gebeurtenissen een plek geven. Kijk er met een afstand naar en kies er voor om de beste versie van jezelf te zijn. Onderzoek je aangeleerde patronen en train met nieuwe bewuste gezonde patronen. Wat raakt mij, waarom reageer ik emotioneel. Wat zit daar onder, doe ik wat ik wil of doe ik wat er van mij verwacht wordt. Waarom vind ik het zo belangrijk om aardig gevonden te worden. Wees nieuwsgierig en stel jezelf vragen.

Stap voor stap veranderen

Stap voor stap ben ik veranderd. Met behulp van vrienden, gesprekken met mijn ouders, mijn manager/coach toentertijd en Stephen R. Covey. Wees proactief, begin met het eind voor ogen, belangrijke zaken eerst, denk in win-win, eerst begrijpen dan begrepen worden, creëer synergie en houd de zaag scherp. Dit zijn de 7 eigenschappen die bijdragen aan het effectief leiding geven aan jezelf en dit blijft toepasbaar. Soms raak ik door iets te veel hooi op mijn vork weer even van mijn pad af, maar ik herken de signalen en weet wat ik moet doen. Mijzelf op de eerste plaats zetten, ja zelfs boven mijn kinderen, want alleen als ik de beste versie van mijzelf ben, ben ik ook de leukste moeder, vrouw, vriendin, dochter en collega. Voor mij is dat, soms nee zeggen, gematigd met alcohol, voldoende beweging, goede voeding en voldoende ontspanning en slaap. Altijd perfect zeker niet, af en toe doorzakken, een stuk taart of een dag niet sporten kan allemaal, zolang ik de signalen herken en terug kan gaan naar wat echt goed voor mij is en waar ik gelukkig van word. Houd de zaag scherp! Wil jij ook een duurzame verandering voor een gelukkiger en energieker leven? Kijk wat wij met leefstijlcoaching voor jou kunnen betekenen. Meld je aan voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek of start direct met leefstijlcoaching.