fbpx

Heb jij vaak last van pieker gedachten? Wil je een positievere mindset en algeheel beter in je vel zitten? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die dankbaar in het leven staan minder kans hebben op psychische klachten en gelukkiger zijn. En het goede nieuws is, dankbaarheid kan je trainen! Ander onderzoek toont aan dat dankbare mensen beter slapen, minder stress ervaren en minder kans hebben op het krijgen van een burn-out. Genoeg motivatie dus om aan de slag te gaan met dankbaarheid!

Niet boos en dankbaar tegelijk

Wist je dat je niet boos en blij tegelijk kan zijn? Of dankbaar en geïrriteerd? Oefen daarom dagelijks met dankbaarheid. Je kan dankbaar zijn voor kleine en grote gebeurtenissen. Denk aan een zonnestraal, een mooie sterrenhemel, een goed gesprek of een mooie lach. Ervaar bewust. Er zijn elk moment kleine dingen waar je dankbaar voor kan zijn. Om het effect nog krachtiger te maken kan je moment opschrijven in een dankbaarheidsdagboek of schriftje.

Niet iedereen is van nature dankbaar

De ene persoon is van nature al dankbaar en staat daardoor positief in het leven. Ben je van nature minder dankbaar? Geen probleem! Dankbaarheid is te trainen al is het geen garantie voor geluk, daar is meer voor nodig.

Hoe kan je dankbaarheid trainen?

Er zijn verschillende manieren om dankbaarheid te trainen. Hieronder een aantal voorbeelden

  • Begin de dag dankbaar met een affirmatie. Spreek bijvoorbeeld hardop uit; “Vandaag ben ik dankbaar voor alle nieuwe ervaringen.”
  • Koop een dankbaarheidsboekje waarin je dagelijks op een vast moment aan het einde van de dag dankbare momenten in opschrijft. Zie ook onze challenge over dankbaarheid.
  • Wanneer je een partner hebt kan je voor het het slapen naar elkaar uitspreken waar je die dag dankbaar voor bent.
  • Heb je een gezin? Spreek tijdens het eten een dankbaar moment naar elkaar uit.
  • Doe een dankbaarheidsmeditatie, hierbij een link naar een geleide meditatie dankbaarheid van Michael Pilarczyk. Er zijn er genoeg te vinden op internet.
  • Laat anderen weten waar je dankbaar voor bent in een vriendschap of bijvoorbeeld samenwerking met een collega. Door je dankbaarheid te tonen aan een ander, geef je zowel de ander als jezelf een goed gevoel.

Dankbaar voor groei

Ook in het negatieve kan je dankbaar zijn. Hoe dan?
Alles wat je aandacht geeft groeit, dus kan je beter focussen op het positieve. Ook als er iets negatiefs gebeurt, kan je toch dankbaar zijn voor de groei die je daardoor hebt kunnen maken. Dit betekent niet dat je het negatieve ontkent, maar juist aandacht schenkt aan wat er wel is en dit niet als vanzelfsprekend acht.

Dankbaar aan de slag

Dankbaar zijn in het leven helpt je niet alleen bij je mentale welzijn, maar ook bij je fysieke gesteldheid. Lees onze blog over niet helpende gedachten om inzicht te krijgen in de invloed van negatieve gedachten (piekeren) op ons lichaam. Volg ons op facebook en instagram voor meer informatie en leuke challenges.