fbpx

Waarom detoxen?

Dagelijks krijgen wij via onze voeding, drinken, medicatie en de lucht gifstoffen binnen. Denk aan chemische stoffen zoals, geraffineerde suikers, transvetten, alcohol en schadelijke gassen. Al deze stoffen hebben een impact op ons lichaam. Het zijn potentiële ziekmakers. Antioxidanten (vitamines & spoorlementen in groente en fruit) helpen bij de afbraak van deze stoffen in de lever en nieren. De groene Detox Green up van Marlijn Driessen van yoga studio BE is een fijne manier om lichaam en geest te reinigen. Meer energie, een betere huid, het doorbreken van hardnekkige ongezonde eetgewoontes en een positieve blik op de toekomst, zijn de beloftes. In deze blog lees je alles over mijn ervaringen.

Doordat er weinig goed onderzoek naar detoxen is gedaan wordt het in de wetenschap gezien als een alternatieve, niet goed onderbouwde methode. Toch kan je met een beetje gezond verstand niet anders dan concluderen dat het groene dieet tijdens deze detox niet anders dan goed voor je lichaam kan zijn. Ten slotte eet je niet anders dan verse plantaardige voedingstoffen vol brand-, bouw- en beschermingstoffen .  

Een fijne detox start

We beginnen de groene detox met een workshop in yoga studio BE samen met de collega-detoxers. Marlijn deelt achtergrond informatie. De groene detox is ontwikkeld door de yogi die Kundalini yoga naar het Westen heeft gehaald. Hij combineerde yoga en meditatie met voedingstherapie gebaseerd op Ayurveda.

Na de uitleg krijgen wij een Kundalini yoga les met fijne meditaties die we ook tijdens de detox dagen kunnen doen. Ook ontvangen wij alles op papier met leuke recepten en ideeën voor de af- en opbouw. Om elkaar te steunen en recepten te delen heeft Marlijn een app groep aangemaakt. Daarnaast hebben wij halverwege de detox een zoommeeting om te bespreken hoe het gaat.

De groene Detox belooft een hoop:

 • Ontgiften
 • Reiniging van de lever en de nieren.
 • Het haalt overtollig slijm weg.
 • Een zuivere huid.
 • En als je dat wilt, kun je er ook van afvallen.

Na de Detox heb je:

 • Meer energie hebt.
 • Gezondere huid en haren.
 • Een boost voor je immuunsysteem
 • Hardnekkige eetgewoontes/ verslavingen doorbroken hebt.
 • Zin hebt om goed voor jezelf te blijven zorgen.
 • Een positieve blik op de toekomst.

Ik ben heel benieuwd en kijk er naar uit. Of je nu wel of niet gelooft in de werking van een detox, je wordt je in ieder geval bewust en eet super gezond. Je verbant alle ziekmakers zoals transvetten, verzadigde vetten en geraffineerde suikers uit je voeding. Het stimuleert je neuroplasticiteit, doordat je nieuwe dingen leert koken en creatief moet zijn met de “beperkte” voedingsmiddelen.

Waarom alleen een detox met groen?

 In groene groenten en fruit zit veel chlorofyl. Chlorofyl is een stof in de bladgroenkorrels waar fotosynthese plaats vindt. Fotosynthese is het proces waarbij koolstofdioxide wordt opgenomen uit de lucht en samen met zonlicht en water omgezet wordt in zuurstof en glucose.  In chlorofyl zitten veel antioxidanten, vitamines en mineralen. Pure bouw- en beschermingsstoffen voor je lijf.

Actie

We starten met 4 dagen afbouwen van zuivel, dierlijke producten, cafeïne en geraffineerde suikers. Op dag 5 ga je over op 7 dagen groene groente, fruit (ook groen) en een klein handje noten, zaden en pitten per dag. Gelukkig mag je de smaakmakers gember, knoflook en ui, ondanks dat deze niet groen zijn, wel eten. Ook citroen en Tamari (een heerlijke glutenvrije sojasaus 12 maanden gefermenteerd en minder zout) is toegestaan. Daar blijft het dan ook bij. Daarna bouw je in 4 dagen weer op. Mijn plan was op voorhand al om niet op te bouwen tot mijn oude dieet. Tot nu toe lukt dat de meeste dagen goed, ik ben nog bewuster.

Hoe ging het?

Een fanatieke start! Eigenlijk stopte ik tijdens de afbouw vrij snel met alles wat niet in de detox hoort. Dus geen koffie, granen en zuivel. Het koste mij weinig moeite en voelde direct meer energie. Sommige collega detoxers kregen hoofdpijn en voelde zich vermoeid. Dit kan komen door het stoppen met koffie. Koffie vernauwt de bloedvaten, wanneer je stopt met koffie, verwijden de vaten en stroomt er meer bloed naar de hersenen waardoor je tijdelijk hoofdpijn kan ervaren. Dit neemt na enkele dagen weer af.

Dag 6 van de detox had ik het zwaar en al het groen kwam letterlijk mijn neus uit. Het eind was in zicht waardoor dag 7 weer goed ging.

Wat heeft de detox mij opgeleverd?

 • Meer energie; ik voelde me direct energieker en fitter en dat terwijl ik 5 keer per week Power Walking training geef. Normaal loop ik ook hard, dat heb ik nu niet gedaan. Yoga ben ik wel vaker gaan doen. De meditaties van Marlijn waren heel fijn en droegen bij aan een krachtige mindset.
 • Uitgerust; ik werd vlak voor mijn wekker uitgerust wakker. Mijn hypothese is dat mijn lichaam minder “rommel” hoeft te verwerken s’nachts wat zorgt voor effectievere slaap.
 • Al was afvallen niet mijn doel, ik ben 3 kilo kwijt
 • Ik kijk nog bewuster naar voeding en zet dit door na de detox
 • Nieuwe inspiratie en leuke gerechten
 • Mentale groei
 • Een betere huid

Niet het juiste moment

Uiteraard is deze uitkomst persoonlijk en afhankelijk van verschillende factoren. Zo is ook de timing van de detox kuur belangrijk. Zorg dat je een kuur doet in een rustige periode. Stress heeft een averechts effect op het proces.

Zo deed mijn compagnon Neeltje ook mee met de detox, echter was dit voor haar achteraf gezien niet het juiste moment. Neeltje stopte in de detox week na 20 jaar met haar praktijk voor oefentherapie om zich volledig te gaan richten op Hommes & Swarte vitaliteitsconcepten en coaching. Dit bleek geen ideaal moment voor een detox. Los daarvan reageert elk lichaam anders, wat voor de ene persoon werkt, werkt voor een ander niet. Dit zien wij ook dagelijks in onze praktijk.

Als je nieuwsgierig bent geworden, zou ik het zeker eens proberen. Voor meer informatie over de Green-up detox, kan je contact opnemen met Marlijn Driessen.

Tot slot, met behulp van leefstijlcoaching kan je werken aan je bewustwording met behulp van kleine stapjes volgens de kleine gewoontes methode. Op die manier kan je duurzame leefstijlveranderingen maken voor een gezond en vitaal leven. Voor meer informatie ga naar leefstijlcoaching. Of maak direct een gratis kennismakingsafspraak.