fbpx

Suikerdip

Herken jij dit? Je hebt weinig energie en voelt je vermoeid. Door de energie vraag van je lichaam, grijp je naar iets zoets. Tijdelijk ervaar je meer energie. Helaas volgt snel een futloos of zelfs een down gevoel, de suikerdip. Vervolgens grijp je weer naar suiker. In deze blog beschrijf ik kort de effecten van geraffineerde suikers in jouw lichaam.

Geraffineerde suikers in voeding en lichaam

In nagenoeg alle bewerkte producten zitten geraffineerde suikers. Deze suikers zijn snelle koolhydraten en hebben een lage voedingswaarde. Denk bij bewerkte producten aan snoep, chips, koek, wit brood, soep in pak, pakjes en zakjes om mee te koken, gezoete yoghurt en zoete drankjes. Geraffineerde suikers worden snel opgenomen in onze darmen. Na opname worden ze afgegeven aan het bloed. Het gevolg is een snelle stijging van onze bloedsuikerspiegel. Dit voelt heel even als een energieboost. Helaas is deze piek tijdelijk dankzij snelle afgifte van het hormoon insuline vanuit de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat de suiker uit het bloed kan worden opgenomen in je cellen. Het gevolg is dat de bloedsuikerspiegel te snel daalt. Het resultaat is een suikerdip. Je voelt je futloos of zelfs een beetje down. Met als risico dat je wederom naar snelle suikers grijpt.

Vraagt je lichaam om meer energie? Kies verstandig!

Vraagt je lichaam om meer energie? Kies dan voor een gezond tussendoortje. Bijvoorbeeld een klein handje noten, groente of fruit. Deze voedingsmiddelen bevatten langzame koolhydraten met onder andere vezels. Langzame koolhydraten bestaan uit lange ketens. Deze ketens worden eerst in de darmen afgebroken, voordat ze worden afgegeven aan de bloedbaan. Dit zorgt voor een vertraagde afgifte en voorkomt een suikerpiek in het bloed en daarmee ook een suikerdip. Vezels worden niet opgenomen in het lichaam. Ze zijn goed voor de bacteriën in de darmwand en geven een langdurig verzadigd gevoel. voorkomt dat je snel weer naar een snack grijpt en draagt zo bij aan een goed humeur. Er zijn steeds meer studies die de relatie met gezonde darmen en mentale gezondheid laten zien.

Geraffineerde suikers en ziekte

Los van de suikerdip zijn geraffineerde suikers gelinkt aan verschillende ziektebeelden. Onder andere Diabetes Mellitus type 2, obesitas, hart- en vaatziekten, reuma en depressie. Aan de andere kant dragen gezonde voedingsstoffen zoals vezels in fruit en groente bij aan preventie. Denk bijvoorbeeld aan darmkanker en obesitas. Wil jij bewuster omgaan met gezonde voeding? Doe onze week challenge in week 22! Ga naar Instagram of facebook voor meer informatie. Wil jij meer hulp om stap voor stap een gezonder voedingspatroon aan te leren? Neem contact op voor een telefonische kennismaking.