fbpx

Heb jij je leefstijl wel eens geprobeerd te veranderen?

Zoals het voornemen om gezonder te gaan eten? Of meer te gaan bewegen? Val je toch vaak terug in oud gedrag? Heel herkenbaar en te verklaren. 95% van wat wij doen is automatisch gewoonte gedrag. Denk aan je tandenpoetsen, door groen rijden, een koekje bij de koffie of chips bij een film. Je denkt er niet over na, het gaat vanzelf. Over slechts 5% van wat wij doen, denken wij na. Dit kost energie. Dat zijn de dingen die wij bewust doen. Bewust niet dat koekje nemen omdat je aan de lijn bent, een afspraak maken met een vriend(in) of een vakantie boeken. Het goede nieuws is dat wij onszelf nieuwe gewoontes kunnen aanleren.

Vaak willen we te veel in 1 keer veranderen!

Doordat onze doelen of veranderwensen vaak groot zijn, zijn wij geneigd om te veel in 1 keer te willen veranderen. Vanaf volgende week ga ik 3 keer per week naar de sportschool. Ik stop met suiker eten. Dagelijks ga ik ontspannen. Dit gaat op wilskracht en helaas werkt het slechts tijdelijk. Vervolgens vallen wij terug in oud gedrag. Om duurzaam te veranderen zou het doel moeten zijn om nieuwe gewoontes aan te leren. En om nieuwe gewoontes aan te leren moet je klein beginnen. Volgens dr Fogg, hoogleraar gedragswetenschap aan Stanford University vindt Gedrag plaats wanneer Motivatie, Vermogen en de Trigger op 1 moment samenkomen. Hij beschrijft dit in zijn boek Tiny Habits.

Gedrag = Motivatie & Vermogen & Trigger

Nieuw gedrag aanleren bij een lage motivatie en een actie die moeilijk uitvoerbaar (een laag vermogen) is, is ook met een goede trigger niet haalbaar. Zie de afbeelding van de grafiek, je zit aan de onderkant van de curve. Echter wanneer de motivatie hoog is en de actie makkelijk uitvoerbaar, kan je met behulp van een duidelijke trigger een nieuwe gedraging aanleren. Op deze manier kan je tot op zekere hoogte voorspellen of een voorgenomen verandering een kans van slagen heeft.

Een te grote gedragsverandering is niet duurzaam

Het doel is een fitter lijf

Je plan is 3 keer per week vanuit het niets naar de sportschool te gaan. De motivatie moet heel hoog zijn, aangezien dit voornemen moeilijk uitvoerbaar is. Zie de afbeelding van het Fogg-gedragsmodel. De trigger kan zijn, na mijn werk rij ik op maandag, woensdag en vrijdag in 1 keer door naar de sportschool. Hiervoor moet je lid worden van de sportschool. Ook moet je je sportkleding kopen en meenemen. En tot slot je zal je je agenda moeten blokken op de uren en dagen dat je gaat sporten. Het vermogen is dus klein. Grote kans dat de motivatie niet groot genoeg is om te compenseren voor de moeilijke uitvoerbaarheid. In dat geval ligt de actie aan de onderkant van de curve in de grafiek. De trigger zal niet werken.

Wanneer je het niet volhoudt, ben je mogelijk teleurgesteld. Je motivatie om iets nieuws te proberen om een fitter lijf te krijgen is laag. De kans zit er in dat je op geeft.

Verander met kleine nieuwe gewoontes

Het doel is een fitter lijf.

Bedenk verschillende acties die bijdragen aan je doel. Denk aan vaker de trap nemen, spieroefeningen gedurende de dag, vaker op de fiets springen, ongezonde tussendoortjes inwisselen voor een stuk groente of fruit etc. Kies voor jou de makkelijkste uit en verklein de actie. De nieuwe gedraging wordt bijvoorbeeld 1 squat na elk toilet bezoek. Maak het concreet. Nadat ik mijn handen heb gewassen na het toiletbezoek doe ik 1 squat. De motivatie is groot, het vermogen ook. Dit is makkelijk uitvoerbaar, het is tenslotte maar 1 squat. Er is een duidelijke trigger; meerdere keren per dag; het toiletbezoek.

Het is belangrijk af te sluiten met een compliment aan jezelf. Vier je succes! Hoe vaker je deze actie herhaalt hoe eerder het nieuw automatisch gewoonte gedrag wordt. Tot slot als bonus de kans is groot dat na het doen van 1 squat er steeds meer zullen volgen. Je bent tenslotte toch al bezig.

Begin dus met kleine haalbare veranderingen

Wanneer iets in je leven wil veranderen, begin dan klein. Kies iets waarvoor je motivatie hoog is én dat makkelijk uitvoerbaar is. Koppel het aan een vaste gewoonte, de trigger. Vier je successen! Beloon jezelf met een compliment. Wanneer je jezelf iets nieuws hebt aangeleerd ga je naar de volgende kleine verandering. Stap voor stap.

Wil jij hulp bij het duurzaam veranderen ten gunste van je gezondheid? Ben je op zoek naar minder stress en meer vitaliteit? Onderzoek hoe onze leefstijlcoaching je kan helpen bij jouw hulpvraag, of je nu minder stress wilt ervaren, meer energie wilt krijgen of gewicht wil verliezen. Wij begeleiden jou bij het aanleren van nieuwe creatieve gezonde gewoontes, waardoor jij beter in je vel komt en meer energie krijgt. Maak een afspraak voor een gratis telefonische kennismaking! Het doel van onze coaching is bijdragen aan een vitaler en gelukkiger leven, door jou te helpen om een duurzaam gezondere leefstijl aan te leren. Direct aan de slag? Doe onze week challenge van week 25! Volg ons op instagram en facebook om nooit meer een challenge te missen! Ook kan je hier al onze challenges terugvinden.