Krachtoefeningen hebben invloed op je hormoonbalans!
Dat krachtoefeningen belangrijk zijn hebben we al eerder uitgelegd. Maar wat heeft het doen van ‘planking’ of ‘squats’ te maken met je hormoonbalans? Het doen van krachtoefeningen zorgt voor meer spiermassa en een hogere vetverbranding, maar ook voor een betere houding en een gezonder gewicht. Tot zover bekend.
Er vinden veel meer processen plaats…
Tijdens en na de training vinden veel meer processen plaats waar wij ons vaak niet bewust van zijn. Bewegen en spiertraining helpen bij het vinden van een hormoonbalans! Vooral het trainen van onze grote spiergroepen zoals borst, rug en benen. Gedurende het trainen wordt de afgifte van verschillende hormonen gestimuleerd of al dan niet geremd. Dit is complex proces waarbij te lang trainen juist ook een negatieve invloed kan hebben. Bovendien spelen mee zaken een rol dan enkel trainen
Naast krachtoefeningen zijn er andere factoren van invloed op hormonale processen
Natuurlijk heeft niet alleen bewegen invloed op onze hormoonbalans. Minder stress, gezonde onbewerkte voeding (geen geraffineerde suikers) en een goede slaapkwaliteit dragen ook bij aan een hormonale balans. Het goede nieuws is; daar hebben wij invloed op!
Train je grote spieren!
Hormonen die worden aangemaakt of een rol spelen tijdens spiertraining zijn:
- Serotonine en dopamine : voor een groter geluksgevoel en een sterkere drive.
- Insuline trainen verbetert de insulinegevoeligheid waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. daarom is juist ook voor patiënten met diabetes bewegen van groot belang.
- Groeihormoon neemt toe: opbouw van spierweefsel, weerstand en sterke botten.
- Adrenaline: voor meer energie en focus
- Cortisol: de daling na trainen zorgt voor minder stresshormoon cortisol
- Oestrogeenlevel: vetpercentage gaat niet snel omhoog door sporten. Dat is goed voor de balans van je oestrogeenlevel
Kom meer in balans door dagelijks krachtoefeningen te doen
Begin klein, start dagelijks bijvoorbeeld met 5 minuten krachtoefeningen voor je grote spieren. Denk hierbij aan squats, planken, heel touchers, supermans, legraisers of push-ups. Wissel verschillende spiergroepen af. Bijvoorbeeld maandag squats, dinsdag legraiser, woensdag planken. Je hebt hiervoor niets nodig. Begin wel met een kleine warming-up. Bijvoorbeeld een dribbel op de plaats of maak 1 minuut kleine sprongetjes alsof je touwtje springt. Doe ook mee met onze weekchallenge in week 23, deze vind je op instagram en facebook. Nooit meer een blog of weekchallenge missen? Schrijf je in voor onze mailinglijst. Wanneer je serieuze krachttrainig gaat doen, train dan niet langer dan 45minuten, anders krij je een averechts effect. Hou ook 48 uur rust tussen de trainingen.