Waarom zijn wij niet mee geëvolueerd met de huidige tijd? Hoe kan leefstijlcoaching helpen om zelf te evolueren? 

Regelmatig krijg ik een vraag over voeding of recepten.  Leefstijl wordt in mijn omgeving snel gerelateerd aan voeding en beweging. Het mooie van leefstijlcoaching is, dat het veel meer omvat dan louter het kijken naar voeding of beweging. Het gaat over aangeleerde patronen. Gedrag dat je automatisch doet. 95% van ons gedrag doen wij zonder na te denken. Wij zijn in feite niet goed mee geëvolueerd met de huidige tijd. Ons systeem kiest automatisch, dat wil zeggen onbewust, voor de weg met de minste weerstand. De weg die het minst energie kost. Dit komt uit de tijd van onze vroege voorouders, neem de jagers en verzamelaars. Zij moesten energie sparen om alles te kunnen geven opzoek naar voeding.

Het is je wellicht niet ontgaan dat wij tegenwoordig niet meer hoeven te jagen. Het merendeel van de mens zit de hele dag voor een scherm. Stapt vervolgens in de auto, na met de lift 1 etage naar beneden te zijn gegaan. Loopt de supermarkt in en pakt te veel calorieën. Let wel het merendeel van de voeding in de schappen van de supermarkt bevat  een hoeveelheid suikers en transvetten, dat wanneer je je hierin verdiept, de kans groot is dat je bij voorbaat al misselijk wordt. Men gaat vervolgens naar huis, ploft op de bank opnieuw met een scherm. Slaapt mogelijk te kort, dankzij de ene na de andere cliffhanger. Waar je voorheen een week moest wachten, binge je dankzij Netflix tegenwoordig met gemak tot 3 uur s’nachts door. En de volgende dag begint dezelfde riedel weer opnieuw. En neem het ons eens kwalijk, wij worden er aan alle kanten in geluisd. Doordat ons brein nu eenmaal geprogrammeerd is om zo veel mogelijk energie te besparen voor het geval de supermarkt leeg is en wij zelf op jacht moeten voor ons avondmaal.                          

Wij weten dat een ongezonde leefstijl in meer dan 50% van de gevallen verantwoordelijk is voor de chronische welvaartziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaat ziekten, het merendeel van de oncologische aandoeningen en COPD. Het goede nieuws is dat je met behulp van leefstijlcoaching je brein kan herprogrammeren. Dit is niet eenvoudig, kost veel doorzettingsvermogen en introspectie, maar het kan. Wij helpen hierbij graag. Het is onze missie om mensen te helpen bij de bewustwording dat ieder mens zelf in staat is om de gezondheid positief te beïnvloeden. Dit draagt bij aan een energiek en gelukkig leven. Denk jij baat te hebben bij een leefstijlcoach? Neem dan vrijblijvend contact op.