Wat doe jij tijdens het eten? Ga jij bewust zitten aan een gedekte tafel zonder afleiding van andere zaken? Of stop je snel een boterham in je mond terwijl je naar buiten rent op weg naar een afspraak? Kortom, hoe mindful eet jij?
Mindful eten
Mindfulness betekent het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen (Jon Kabat- Zinn, de grondlegger van de mindfulness training in het westen). Mindful eten is gebaseerd op deze methode en is een manier om bewust te eten en om ongezonde eetgewoontes te doorbreken.
Hoe eet je mindful?
Als je mindful gaat eten zet je al je zintuigen open en ben je je heel bewust van de plek waar je op dat moment bent. Je kijkt naar het eten, ruikt het eten en proeft het eten met aandacht. Welke structuur heeft het voedsel en heeft het een aangenaam mondgevoel? Kun je er makkelijk op kauwen of moet je er moeite voor doen?
De tijd nemen is belangrijk
Als je mindful eet neem je de tijd en eet je rustig. Deze rust geeft je lichaam de kans om het voedsel goed te verwerken. Je schenkt aandacht aan interne signalen van het lichaam zoals; het honger gevoel, een knorrende buik, een voldaan gevoel of een verzadigd gevoel. Je gaat sterker ervaren wat jouw lichaam aangeeft en waar het behoefte aan heeft. Je maakt daardoor vaak bewustere en gezondere keuzes. Ook kan jouw relatie tot eten meer ontspannen worden en oordeel je minder over je eigen eetgedrag.
Externe signalen
Je gaat minder luisteren naar de externe signalen zoals; omgeving die van invloed is, jouw eetgewoontes, regels omtrent eten, tradities enz.
Automatische piloot
Vaak eten we op de automatische piloot. We proeven niet wat we eten en weten achteraf niet eens hoeveel we hebben gegeten. Denk aan het eten achter een beeldscherm of onderweg in de auto. Laatst stond ik bij het aanrecht en smeerde ik gedachteloos een cracker met chocolade pasta. En voor dat ik het wist had ik er drie, vier of misschien wel vijf op. Ik was mij totaal niet meer bewust van wat ik at of van hoe het smaakte. Als ik terugkijk op dat moment dan weet ik dat ik moe was en mijn suikerbehoefte groot was. Ook was ik in mijn hoofd bezig met mijn drukke planning van die dag. Mijn aandacht was dus niet bij het eten. Na deze suikerdip werd mijn vermoeidheid alleen maar groter en gaf het niet de energie die ik juist zo hard nodig had.
Had mindful eten deze eet roes kunnen voorkomen?
Ja! Door mij bewuster te zijn van mijn gevoelens en van mijn lichaamssignalen:
- Door regelmatig even stil te staan bij je eigen (lichaams)gevoel, krijg je meer inzicht in hoe het met je gaat en wat je nodig hebt.
- Stel jezelf dan ook regelmatig de vraag; wat heb ik nu wél nodig (in plaats van snacks of suikers)? Bij b.v. vermoeidheid vraagt je lichaam vaak om suikers maar heeft het eigenlijk behoefte aan rust.
- Volg je ademhaling om in het hier en nu te komen. Je kunt dan een bewustere keuze maken i.p.v. handelen op jouw automatische piloot. De drie minuten oefening van de Mindfulness is hier geschikt voor.
- Als je toch kiest voor een ongezonde snack, ervaar het eetmoment dan evengoed bewust. Dat zorgt ervoor dat je minder snel in een roes belandt en vaak eerder stopt met snacken.
- Een goede voorbereiding, zoals gezonde voeding in huis halen, is essentieel. Wat er niet is kun je namelijk ook niet nemen.
- Maak altijd tijd voor een eetmoment en zoek een rustige plek op.
- Proef het eten, kauw goed en geniet!
- Luister naar de interne signalen van je lichaam zodat je weet wanneer je verzadigd bent.
- (Ver)oordeel niet, maar leer van je ervaring en het bijbehorende gevoel.
Vanaf nu eet ik alleen nog maar mindful mijn cracker met chocolade pasta. En dat zijn er tegenwoordig geen vijf meer😊! Wil jij bewuster omgaan met eten? Doe onze week challenge in week 24! Ga naar Instagram of facebook voor meer informatie. Wil jij meer hulp om stap voor stap een gezonder voedingspatroon aan te leren? Neem contact op voor een GRATIS telefonische kennismaking.