fbpx

 Week Challenge 13: Neem iedere dag een andere route

De uitdaging van deze week is het dagelijks nemen van een andere route. Bijvoorbeeld naar je werk, de supermarkt of een andere activiteit. Dit is een makkelijke manier om je hersenen te trainen en te versterken.  

Hoe zit dat?

Ons brein kan op volwassen leeftijd nog steeds veranderen en past zich gedurende jouw leven continu aan. Dat wordt neuroplasticiteit genoemd.

Wat is neuroplasticiteit precies?

Neuroplasticiteit is het vermogen van het brein om zichzelf aan te passen en te herstellen. Het brein is dus plastisch, ofwel beïnvloedbaar. Met neuroplasticiteit wordt zowel de aanmaak van nieuwe hersencellen (neuronen), als de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen deze neuronen bedoeld. We kunnen ons brein dus ons leven lang trainen. Het is belangrijk om jezelf te blijven uitdagen.

Hersenen, hoe train je ze?

  • Door nieuwe dingen te doen/ te leren
  • Door regelmatig te bewegen
  • Door sociaal actief te zijn
  • Door geheugenspelletjes
  • Door ontspanning

Tot slot door neuroplasticiteit kun je je gewoontegedrag veranderen!

Dat zit zo…

Herhaling van onze activiteiten zorgt er voor dat de neurologische paden tussen neuronen wordt versterkt. Er ontstaat een stevig pad in ons brein, ons automatisch gewoontegedrag. Dit stevige pad is de makkelijkste weg om voor te kiezen. Deze handelingen doen we onbewust, met andere woorden we hoeven er niet over na te denken. Willen we onze gewoontes veranderen? Dan moeten we dus een nieuw stevig pad maken in ons brein.

Je kan het volgende doen

Neem dagelijks een andere route! Neem bijvoorbeeld de weg naar de supermarkt of je werk. Rij een blokje om of loop net dat andere straatje. Ook kan je na het eten een ommetje maken i.p.v. op de bank te gaan zitten. Je maakt dan nieuwe connecties tussen neuronen in je brein. Als je dit vaak genoeg herhaalt, ontstaat er een nieuw pad in jouw brein. En nieuwe gewoonte is ontstaan!

Vind je veranderen moeilijk?

Coaching kan helpen bij de verandering voor het aanleggen van deze nieuwe paden. kijk voor alle mogelijkheden op onze pagina over leefstijlcoaching.

Niets missen van onze week challenges en aanbiedingen? Schrijf je in voor onze mailing en volg ons op instagram & facebook