fbpx

Word je bewust van niet helpende gedachten

Herken jij deze gedachten? “Het lukt toch niet.” “Wat doe ik weer onhandig.” “Ze vindt me vast niet aardig, want ze zei geen gedag terug toen ik haar zag in de stad.” Of “wat is zij arrogant zeg, dat ze mij niet eens gedag zei.” Niet helpende gedachten komen uit je onderbewustzijn. Ze komen spontaan op. Je denkt er dus niet bewust over na. Deze gedachten hebben een negatieve invloed op jouw welzijn. Wanneer je deze gedachten te vaak hebt, kom je in een negatieve spiraal met het risico op psychische gevolgen.

Gedachten leiden tot gevoelens

Niet helpende gedachten kunnen je boos, verdrietig of onzeker maken. Anderzijds kan je je door positieve gedachten, juist vrolijk, ontspannen of neutraal voelen. Exact dezelfde situatie kan je door jouw eigen gedachten zowel positief als negatief laten voelen. Daarom is het goed om je bewust te zijn van je gedachten. Waarom is dat belangrijk? Door zowel niet helpende als helpende gedachten kunnen hormonen vrijkomen die onze gemoedstoestand beïnvloeden. Je kan dus direct invloed hebben op je humeur!

Gedachten en hormonen

De hormonen die onze gemoedstoestand voor een belangrijk deel bepalen zijn: Adrenaline, noradrenaline, cortisol, serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine. Adrenaline is het stress hormoon. Afgifte van dit hormoon is zinvol wanneer er direct gevaar is. Het zet je lichaam in de “actiestand” voor een fight-flight-freeze respons. Daarna herstelt je lichaam weer. De adrenaline wordt afgebroken. Wanneer je regelmatig negatieve gedachten hebt, kan dit zorgen voor piekeren, slecht slapen en spanningen. Hierdoor wordt adrenaline (noradrenaline en cortisol) niet snel genoeg afgebroken. En staat je lichaam continue “aan”. Het gevolg is het risico op chronische stress. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van jouw niet helpende gedachten. Anderzijds zorgen positieve gedachten voor het vrijkomen van gelukshormonen, zoals serotonine, endorfine of dopamine. Als je bijvoorbeeld terug denkt aan een mooie vakantie of je kijkt erg uit naar een feestje.

Niet helpende gedachten omzetten in positieve gedachten

Het is goed om regelmatig met afstand te kijken naar niet helpende gedachten in bepaalde situaties. Dit kan je doen met behulp van het G schema:

  1. Gebeurtenis: Wat gebeurde er?
  2. Gedachte: Wat dacht je toen?
  3. Gevoel: Wat voelde je?
  4. Gedrag: Wat deed je toen?
  5. Gevolg: Wat gebeurde er daarna?

Niet helpende gedachte:

  1. Gebeurtenis: In de stad kom ik een oude bekende tegen. Ik zeg vrolijk gedag. Ze kijkt mij aan, zegt niets en loopt door.
  2. Gedachte: Ze heeft mij waarschijnlijk nooit aardig gevonden.
  3. Gevoel: Ik voel mij rot en een beetje down.
  4. Gedrag: Ik loop door.
  5. Gevolg: Mijn middag is verpest. ‘S avonds in bed heb ik er nog wakker van gelegen.

Helpende gedachte:

  1. Gebeurtenis: In de stad kom ik een oude bekende tegen. Ik zeg vrolijk gedag. Ze kijkt mij aan, zegt niets en loopt door.
  2. Gedachte: Ze is vast druk en in gedachte. Daarom zegt ze niets terug.
  3. Gevoel: Ik voel me ontspannen.
  4. Gedrag: Ik loop een stukje terug om nog een keer gedag te zeggen. Ik ben benieuwd hoe het met haar is na al die jaren.
  5. Gevolg: Ze bleek inderdaad in gedachten en besefte te laat dat ik het was. We zijn koffie gaan drinken en hebben bijgepraat. Het was een gezellige dag. ‘S avonds viel ik al een blok in slaap.

Dezelfde gebeurtenis een andere uitkomst

Twee verschillende middagen het gevolg van een enkel moment. Een ontspannen gevoel of een rot gevoel. Goed of slecht inslapen. Volledig afhankelijk van onze eigen gedachten. Blijf je bewust van je gedachten. Hoe meer jij je hierin verdiept, hoe sneller je niet helpende gedachten herkent. Vaak ligt de oorsprong van deze negatieve gedachten in een gebeurtenis in het verleden. Wanneer je de oorsprong vindt, word jij je steeds sneller bewust van jouw onbewuste niet helpende gedachten. Wil jij direct aan de slag met een positieve mindset? Doe mee met de week challenge in week 21! Schrijf je direct in voor onze mailing of volg ons op instagram en facebook. Ook kan coaching je helpen om positiever in het leven te staan. Kijk voor meer informatie op https://hscoaching.nl/leefstijlcoaching/ of maak direct een afspraak voor een gratis kennismaking.