fbpx

Peulvruchten zijn toch niet lekker? Helaas zijn de peulvruchten niet zo populair in Nederland. Terwijl ze ons wel een hoop te bieden hebben! Hoe komt dat? En wat zijn nu eigenlijk allemaal peulvruchten? Valt bv de sperzieboon daar ook onder? En zijn ze wellicht een superfood?

De meest impopulaire vrucht ☹

Vaak weten mensen niet hoe ze peulvruchten lekker kunnen klaarmaken. Het alleen opwarmen van de vrucht is vaak saai en melerig. Ook heeft de vrucht een wat ouderwets en stoffig imago. Niet terecht! Er zijn heerlijke recepten te vinden, waaronder ons simpele recept voor knapperige kikkererwten. Dit recept is te lezen onderaan de post. Maar denk ook aan een bruine bonen of kikkererwtenburger.

Wat zijn een peulvruchten eigenlijk?

Een peul is een eiwitrijke vrucht die bestaat uit een vruchtblad en die bij rijpheid opengaat aan beide zijden. Ze zijn afkomstig van een vlinderbloemige plant. Uit onderzoek is gebleken dat het eten ervan kan leiden tot een verlaging van LDL-cholesterol.

Wat biedt een peulvrucht ons nog meer?

Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en bevatten veel mineralen zoals ijzer, zink en magnesium. Daarnaast bevatten ze B-vitaminen en veel gezonde voedingsvezels. Deze vezels zorgen voor een voldaan gevoel en hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Zo verkleint een gezond voedingspatroon met voldoende natuurlijke vezels (40 gr/dag) het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. En last but not least; peulvruchten hebben een lage Glycemische index (ze zorgen voor minder schommeling in de bloedsuiker). Zo heb je minder risico op stemmingswisselingen als gevolg van een suikerdip.

Welke peulvruchten zijn er?

Kikkererwten, linzen, kidneybonen, zwarte bonen, bruine bonen, witte bonen, sojaboon, Kievitsbonen, kapucijners, limabonen, spliterwten, pinda’s.

Ook zijn er peulvruchten die tot de ‘groentes’ worden gerekend; sperziebonen, snijbonen, doperwtjes, peultjes, sugersnaps en kousenband.

De peulvrucht als vleesvervanger!

Peulvruchten zijn prima vleesvervangers en ook nog eens een stuk duurzamer. 😊 Ze hebben namelijk minder bemesting nodig dan graan. Met recht dus een superfood!

Recept kikkererwten

De knapperige kikkererwt kun je overal overheen strooien! Over een salade, de couscous of als snackje tussendoor. Dit is het recept:

  • Warm de oven voor op 200 graden
  • Spoel de kikkererwten (uit blik) in een zeef onder de kraan af.
  • Dep ze droog
  • Strooi er naar smaak paprikapoeder, knoflookpoeder, chilipeper of peper op
  • Meng er olijfolie doorheen
  • Verdeel de kikkererwten over een bakplaat bekleed met bakpapier
  • Rooster ze in de oven ongeveer 15-20 minuten ( kijk zelf goed wanneer ze er bruin en knapperig uit gaan zien)

Eet smakelijk!

Volg ons op facebook en instagram voor leuke challenges.