fbpx

Wat maakt dat de ene persoon vatbaarder is om ziek te worden? Wat is dan de beste behandeling? Wie bepaalt dit?

Tijdens mijn studie biomedische wetenschappen heb ik alles geleerd over de gezonde en zieke mens. Hoe functioneert het lichaam van moleculair niveau tot het hele organisme. De studie is gericht op wetenschappelijk onderzoek ten dienste van de geneeskunde, met name gericht op ziektebeelden.

Na mijn studie ben ik de farmaceutische industrie in gerold. In deze tak van sport is alles gericht op ziekte. Er zijn medicijnen die levens redden, denk aan insuline voor patiënten met Diabetes Type I en luchtwegverwijders voor mensen met Astma. Aan de andere kant zijn er legio medicijnen die symptomen behandelen en niet de oorzaak van de ziekte of klacht aan pakken. En dat terwijl meer dan 50% van onze welvaartziekten worden veroorzaakt door onze manier van leven. Juist daarom heb ik mij verdiept in leefstijl in de breedste zin van het woord.

 Ik geloof vanuit een diepe overtuiging dat aandacht voor leefstijl de basis zou moeten zijn van de gezondheidszorg. Het heet tenslotte niet voor niets GEZONDheidszorg, zorg voor de gezondheid. Eerst onderzoeken wat de oorzaak is van disbalans in het individu en dit bij de basis aanpakken met behulp van bewustwording en een duurzame gedragsverandering. Het menselijk lichaam is tenslotte één van de meest efficiënte, zelfregulerende systemen, zolang homeostase (balans) wordt behouden. Vergelijk het met een auto. In een diesel gooi je ook geen benzine. Wanneer je continu in een te hoog toerental rijdt, krijgt hij op enig moment gebreken. Zo werkt het ook bij mensen, wanneer je langdurig onjuiste bouwstoffen eet en jezelf continue overbelast met als gevolg chronische  stress (disbalans), zegt het lichaam op een moment stop en trekt aan de handrem met als gevolg chronische klachten. Dit kunnen mentale of fysieke klachten zijn of een combinatie van beide denk aan een burn-out, chronische pijnklachten of Diabetes Type 2. Daarnaast kan een ongezonde manier van leven er voor zorgen dat je vatbaarder bent voor ziekteverwekkers. Laten wij met elkaar onszelf meer bewust worden van de invloed die wij zelf hebben. En voor de duidelijkheid ik bedoel niet dat medicijnen en chirurgische interventies niet belangrijk zijn. Wel is het hoogtijd dat er vanuit de gezondheidszorg meer aandacht komt voor het ontstaan van aandoeningen en dit aanpakken bij de kern. Ook voor de overheid ligt hier een belangrijke taak, investeer in een gezonde leefomgeving, minder fastfood ketens, suikertaks en verlaag de BTW op groente en fruit, subsidieer sport en geef juiste voorlichting en begin hier mee op scholen. Want het begint bij bewustwording, als jij je niet realiseert dat jij jezelf door je eigen leefstijl ziek kan maken, dan kan je er tenslotte ook niets aan veranderen en moet de dokter het achteraf oplossen.

Het is onze missie om te helpen bij de bewustwording dat ieder mens zelf in staat is om de gezondheid positief te beïnvloeden. En vervolgens stappen te zetten naar een duurzaam gezond en vitaal leven. Er is niet 1 manier er zijn er verscheidene, vind wat bij jou past. Tot slot, bedoel ik met bovenstaande ook niet dat wij voor aandoeningen die ons overkomen zelf verantwoordelijk zijn. Wij worden continue verleid voor het maken van ongezonde keuzes. Zo zijn wij geprogrammeerd en in feite niet goed mee geëvolueerd naar de huidige tijd. Hoe dit zit lees je in onze blog; Waarom de evolutie van de mens niet matcht met de huidige tijd. 

Meer informatie over hoe jij jouw gezondheid in kleine stappen kan verbeteren? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.