Tijdens mijn studie biomedische wetenschappen heb ik alles geleerd over de gezonde en zieke mens. Hoe functioneert het lichaam van moleculair niveau tot het hele organisme. De studie is gericht op wetenschappelijk onderzoek ten dienste van de geneeskunde, met name gericht op ziektebeelden.

Na mijn studie ben ik de farmaceutische industrie in gerold. In deze tak van sport is alles gericht op ziekte. Er zijn medicijnen die levens redden, denk aan insuline voor patiënten met Diabetes Type I en luchtwegverwijders voor mensen met Astma. Aan de andere kant zijn er legio medicijnen die symptomen behandelen en niet de oorzaak van de ziekte of klacht aan pakken. En dat terwijl meer dan 50% van onze welvaartziekten worden veroorzaakt door onze leefstijl. Juist daarom heb ik mij verdiept in leefstijl in de breedste zin van het woord.

Ik geloof vanuit een diepe overtuiging dat aandacht voor leefstijl de basis zou moeten zijn van de gezondheidszorg. Het heet tenslotte niet voor niets GEZONDheidszorg, zorg voor de gezondheid. Eerst onderzoeken wat de oorzaak is van disbalans in het individu en dit bij de basis aanpakken met behulp van bewustwording en een duurzame gedragsverandering. Het menselijk lichaam is tenslotte één van de meest efficiënte, zelfregulerende systemen, zolang homeostase (balans) wordt behouden. Vergelijk het met een auto. In een diesel gooi je ook geen benzine en wanneer je continu in een te hoog toerental rijdt, gaat hij vanzelf stuk. Zo werkt het ook bij mensen, wanneer je langdurig onjuiste bouwstoffen eet en jezelf continue overbelast met als gevolg chronische  stress (disbalans), zegt het lichaam op een moment stop en trekt aan de handrem met als gevolg chronische klachten. Dit kunnen mentale of fysieke klachten zijn of een combinatie van beide denk aan een burn-out of chronische pijnklachten. Laten wij met elkaar onszelf meer bewust worden van de invloed die wij zelf kunnen hebben. En voor de duidelijkheid ik bedoel niet dat medicijnen en chirurgische interventies niet belangrijk zijn. Wel vind ik dat wij meer verantwoordelijkheid kunnen nemen over onze gezondheid met wellicht wat hulp van de overheid. Want het begint bij bewustwording, als jij je niet realiseert dat jij jezelf door je eigen leefstijl ziek kan maken, dan kan je er tenslotte ook niets aan veranderen en moet de dokter het achteraf oplossen.

Aan de andere kant moet er dan ook meer mogelijkheid worden gecreëerd om de juiste keus te maken. Hierbij doel ik bijvoorbeeld op de overvloed van ongezond voedsel in de supermarkten.  Het is onze missie om hierbij te helpen, zodat je weet wat de juiste keus is en hoe je stress kan herkennen en verlagen. Er is niet 1 manier er zijn er verscheidene, vind wat bij jou past. Tot slot, bedoel ik met bovenstaande ook niet dat wij voor aandoeningen die ons overkomen zelf verantwoordelijk zijn en leefstijl de oplossing is voor alles. Voor mij is mijn gezondheid mijn belangrijkste bezit, dus wat binnen mijn cirkel van invloed ligt om hier aan te werken gebruik ik graag. Meer informatie over hoe jij jouw gezondheid in kleine stappen kan verbeteren? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.