fbpx


Neemt je gezondheid toe door het geven en krijgen van complimenten? Jazeker! En wat is nu fijner? Een compliment krijgen of een compliment geven?
Geven is eigenlijk net zo leuk… of misschien zelfs wel leuker!


Mijn compliment geef ik vandaag aan mijn compagnon Laura: ‘Lieve Laura, samenwerken met jou is een feestje door je optimistische kijk (jouw glas is vaak halfvol en het mijne vaak halfleeg), de passie waarmee je voor jouw/ onze missie gaat, en je zelfspot waardoor we vaak erg moeten lachen’. Dank daarvoor😊.

Het geven van een compliment zorgt er voor dat jouw:
– Geluksgevoel toeneemt! Door de reactie van de ander met een lachend of blij gezicht krijg je meteen een goed en positief gevoel😊
– Verbinding met anderen toeneemt! Andere mensen bekijken je positiever en zijn vervolgens eerder geneigd een gesprek met je aan te gaan of samen met je te willen zijn.
– Werkplezier verhoogt en de collegialiteit toeneemt! Door elkaar gemeende complimenten te geven verbeteren de werkprestaties en ontstaat er zelfs minder snel ziekteverzuim.
– Zelfvertrouwen toeneemt! Door de goede dingen bij anderen te zien leer je ook de goede eigenschappen van jezelf beter te zien.
Volgens hoogleraar sociologie Beate Volker heeft een goed gekozen compliment allerlei gezondheidsvoordelen:
– Het is een effectieve manier om twee fundamentele behoeften te bereiken: zelfwaardering en verbinding met anderen.
– Een compliment versterkt iemands geluksgevoel en zelfbeeld en zorgt voor de aanmaak van dopamine in de hersenen. Hierdoor krijg je een gelukzalig, positief gevoel.
– Complimenten zijn kleine cadeautjes voor je psychische gezondheid.
Hier voldoet een gezond compliment aan:
· Formuleer een specifiek compliment
· Zorg dat het compliment speciaal voor die persoon is
· Geef een oprecht compliment
· Geef een compliment over iemand zijn gedrag
· Geef aan wat het effect is van zijn/haar gedrag