fbpx

Minder eetmomenten op een dag is gezond! Je immuunsysteem krijgt rust, je bloedsuiker blijft stabieler en je krijgt meer energie. Hoe zit dat precies?
Als je veel eetmomenten per dag hebt (ook wel grazen genoemd), is je lichaam de hele dag bezig met de spijsvertering. Het hormoon insuline, dat zorgt voor suikeropname vanuit het bloed in de cel en de omzetting naar energie, wordt steeds aangemaakt. Je lichaam is dan continu aan het opruimen en dat is vermoeiend.
Daarnaast stimuleert insuline vetopslag, daardoor kom je sneller aan met meer eetmomenten. Neem je lang pauze tussen eetmomenten dan krijgt je lichaam de kans om reserves te verbranden en blijft je bloedsuiker stabieler.
De aanpak en de motivatie:

– Het aantal eetmomenten op een dag is van groot belang voor je hormoonhuishouding, gemoedstoestand en je algehele gezondheid. En daarbij geldt, hoe minder hoe beter. Zorg er daarom voor dat er minimaal 5 uur tussen je eetmomenten zit en dat je de eetmomenten beperkt tot max 3.
– Wanneer jouw maaltijden uit goede voedingsstoffen bestaan, maakt je lichaam minimaal insuline aan daardoor schommelt je bloedsuikerspiegel minder. Zo wordt je hongergevoel minder en verdwijnt de snackbehoefte.
– Tussendoortjes stoppen de vetverbranding! Als je insuline in je bloed hebt verbrand je GEEN vet. Ongeveer 3 uur na de maaltijd is het insulinepeil in je bloed gedaald en kunnen de vet verbrandende hormonen weer aan de slag.
– Let op: het schrappen van tussendoortjes betekent niet minder eten! Gezonde “snacks” kan je toevoegen 1 van de 3 eetmomenten.
– Zorg ook voor voldoende rust en ontspanning (stresshormonen verhogen de bloedsuikerspiegel).
– Eet mindful, neem de tijd en kauw goed!
LET OP: niet voor zwangere vrouwen of lactatie en mensen met diabetes. Mensen met diabetes kunnen hier onder begeleiding wel naar toewerken.